Martijn en Peter zwemmen straat van Gibraltar over in een nieuw Nederlands record

10-09-2018 18:00 Laat een reactie achter

Straat van Gibraltar

In 2016 zijn we in contact gekomen met “Neda el Mon”. Deze mooie organisatie organiseert zwemtochten in en om Spanje. Wij hebben toen meegedaan met een zwemtocht om een eiland bij de Spaanse plaats L’Estartit. Een mooie tocht van 5km in prachtig helder, blauw water over koralen en scholen met vissen.  Dit sprak ons erg aan, zeker in vergelijking met de buitenwateromstandigheden in Nederland.

Op hun website vonden wij een echte uitdaging, de Straat van Gibraltar! We schreven ons in omdat we de kans klein achtten dat we ingeloot zouden worden. Maar 24 zwemmers wereldwijd kunnen jaarlijks met deze organisatie mee.  Begin vorig jaar kregen wij te horen dat wij beiden het geluk hadden om ingeloot te zijn. Toen begon het avontuur pas. De 24 geselecteerde zwemmers zijn, voordat ze mee mogen doen met de daadwerkelijke tocht, verplicht 3 van de 5 trainingen te volgen die gegeven werden in en rond Barcelona. Tijdens deze trainingen wordt er gekeken naar de zwemsnelheid van een ieder en vervolgens onderverdeeld in teams van vier ongeveer gelijksoortige zwemmers.

Dagelijkse training

De eerste training was in het oud-Olympisch zwembad in Barcelona, waar we 15 x 100 meter zwommen in een onverwarmd buitenbad, wat op dat moment een temperatuur had van 13 graden Celsius!! Een maand later nog eens een training van ruim een uur in zee, die ook rond de 13 graden Celsius was. Dat viel niet mee zonder wetsuit! Gelukkig werd het snel warmer en waren de volgende trainingen in Barcelona aangenamer.

Uiteindelijk werden we ingedeeld in een team met een Fransman en een Marokkaan.

Na een jaar lang trainen in het zwembad en openwater het dan eindelijk zover: op 4 september jl. hebben wij succesvol de Straat van Gibraltar overgezwommen.

Onderweg

Onderweg

Bijna daar, haven Tanger

In een tijd van 3uur 58 min 43sec hebben wij gezamenlijk een nieuw Nederlands record neergezet over een  afstand van 16 km.

Opluchting

Op de boot terug

Een prachtige ervaring waarbij we onderweg verrast werden door dolfijnen, een maanvis en zelfs een walvis!

Met vriendelijk groet,

Martijn van Egmond  & Peter Voogt

Gecategoriseerd in :,