Ik ben Ingeborg Vermaat. Ik ben huisarts van beroep, masterlid bij KZV de Lansingh en vind het leuk om af en toe in de nieuwsbrief iets te vertellen over voeding of vitamines die goed zijn om te nemen bij het sporten en dan met name toegespitst op de zwemsport.

 

Dit keer zou ik het willen hebben over vitamine D.

Vitamine D is een vitamine die heel belangrijk is voor de botaanmaak dat iedereen inmiddels wel weet, maar wat veel mensen niet weten is dat vitamine D is ook heel erg nodig is voor het onderhouden van spierkracht en coördinatie, belangrijk voor sporters.
Inmiddels is er veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen vitamine D en sportprestatie. Uit deze onderzoeken blijkt dat vitamine D dus niet alleen van belang is voor botaanmaak, maar dat het ook een belangrijke rol speelt bij de aansturing van spieren. Een normale hoeveelheid Vitamine D in je lichaam geeft een betere spierbalans en heeft positieve invloed op de reactiesnelheid en explosieve kracht van de spieren, juist bij de zwemsport zo van belang. Een tekort aan vitamine D kan oa leiden tot een afname van spiermassa, pijnlijke gewrichten en spierkrampen met alle gevolgen van dien. Heel belangrijk dus om je vitamine D level op peil te houden.

Zonlicht is de belangrijkste bron voor de aanmaak van vitamine D. Als de “r” in de maand komt, vanaf september dus, wordt het zonlicht een stuk minder in Nederland en daarmee komt de aanmaak van vitamine D in het gedrang. Voor sporters die veel buiten sporten zal niet snel een tekort ontstaan maar sporters die alleen maar binnen sporten zoals bij de zwemsport in de herfst en de winter kan dit tekort wel ontstaan.

Heel officieel zou je de hoeveelheid vitamine D kunnen laten bepalen in je bloed via je huisarts om te weten waar je zit qua spiegel en hoeveel vitamine D je vervolgens moet innemen. Als je klachten ervaart van een vitamine D tekort zoals eerder genoemd door mij, is dit aan te raden omdat je bij een groot tekort een hogere dosis nodig hebt om het tekort te herstellen. Als je geen klachten hebt, kun je volstaan met het nemen van extra vitamine D als de “r” in de maand komt. Dit kan in de vorm van levertraan (wat bijna niemand meer doet omdat het zo verschrikkelijk vies is) of het eten van vette vis zoals haring, zalm en makreel dat weer als nadeel heeft dat er tegenwoordig relatief veel lood en andere zware metalen in gevonden worden waardoor je dit niet meer dan 2x/wk zou mogen eten.
Het makkelijkst is dan ook gewoon dagelijks een tabletje vitamine D te nemen vanaf september tot en met april. Sportende volwassenen zouden kunnen volstaan met dagelijks 800 IE=20 microgram en sportende kinderen dagelijks 400 IE=10 microgram.