Openwaterzwemmen

Open Water FotoOpen water zwemmen is de tak van wedstrijdzwemmen die plaatsvindt in open water. Er wordt gezwommen in de meren, rivieren, plassen die Nederland rijk is. Daarnaast wordt ook in open zee gezwommen.

Nederland heeft een rijke traditie in wedstrijden. Sommige wedstrijden worden reeds meer dan 50 jaar jaarlijks georganiseerd. Daarnaast heeft Nederland op het internationale vlak veel vedetten opgeleverd. Denk aan Herman Willemse, Judith en Lenie de Nijs, Joke van Staveren, Monique Wildschut, Irene van der Laan, Hans van Goor en Edith van Dijk die op het professionele Marathoncircuit furore maakten.

Er wordt in Nederland gezwommen in drie categoriƫn:

Prestatietochten:
Afstanden vanaf 250m voor alle categoriƫn inclusief deelnemers zonder startvergunning.

Lange afstandzwemmen:
Afstanden tot en met 10km. In deze categorie is de open water competitie en zijn er Open Nationale Kampioenschappen (ONK) over de afstanden 5 en 10km vrije slag alsmede 3km voor senioren schoolslag, Masters vrije slag en junioren vrije slag.

Marathonzwemmen:
De afstanden boven 10km. Hierbinnen is geen competitie in Nederland. Er is wel een Nationaal Kampioenschap. Dit wordt om en om met de Belgische zusterbond georganiseerd.

De meeste wedstrijden zijn lange afstandszwemwedstrijden. Er zijn daarvan ruim 25 in Nederland. Een dergelijk aantal is ook in Vlaanderen te vinden. Hiermee zullen de lage landen waarschijnlijk het drukste open water zwem gebied ter wereld zijn.

NOWW is de enige Nederlandse website (www.noww.nl) over enkel open water zwemmen.
Het NOWW wordt regelmatig actueel gehouden met de wedstrijdkalender, uitslagen, klassementen, en nieuwsfeiten. Er zijn pagina”s met fotografische impressies van wedstrijden, maar ook persoonlijke verhalen over open water zwemmen. Bezoekers kunnen zelf meeschrijven of foto”s (laten) plaatsen. Daarnaast zijn er diverse pagina”s met algemene informatie over trainingen en wedstrijden. Je kunt de overzichtspagina van de site vinden via de link (alle forums) in het hoofdmenu.

De wedstrijdafdeling van de Lansingh traint in de zomermaanden in open water.
De locatie is het ‘Waaltje’ in Heerjansdam.

Routebeschrijving

Kaart Heerjansdam

Neem de afslag (23) Hendrik-Ido-Ambacht.
Hou na de afslag richting Heerjansdam aan.
Hier komt u op de Langeweg.
Na ongeveer een kilometer met het verkeer mee linksaf verder richting Heerjansdam.
Nadat u het spoorviaduct bent onderdoor gegaan gaat u bij de rotonde rechtdoor en na ongeveer 200 meter ziet u aan de rechterkant de IJsclub Heerjansdam.
Aan de linkerzijde bevindt zich een gratis parkeerplaats (Sportpark Molenwei).

Ben je benieuwd of wil je meer informatie? Je kunt contact opnemen via het secretariaat van de Lansingh: secretariaat@lansingh.nl