Wedstrijden

Wedstrijden

In Nederland worden jaarlijks enkele tientallen specifieke wedstrijden voor Masters georganiseerd.

Wedstrijdzwemmen voor Masters is voor iedereen op zijn eigen niveau. Of je nu als ervaren wedstrijdzwemmer nooit wil stoppen, of dat je op latere leeftijd een borstcrawlcursus gedaan hebt en het geleerde wil toepassen in wedstrijdverband.

Masterszwemmen is een speciale klasse van wedstrijdzwemmen, bedoeld voor zwemmers van 25 jaar en ouder. Bij sommige masters-wedstrijden worden ook pré-masters toegelaten. Deze jonge zwemmers vallen in de leeftijdsgroep 18-24 jaar of 20-25 jaar, afhankelijk van de club die de wedstrijden organiseert

Bij masterwedstrijden zwem je in je eigen leeftijdsklasse, waarbij je per 5 jaar wordt ingedeeld in een leeftijdsgroep. Je zwemt dus tegen leeftijdsgenoten. Er zijn zelfs masters van 80+!

Net als bij het gewone wedstrijdzwemmen zijn er Regionale, Nederlandse, Europese en Wereldkampioenschappen. Bij deze wedstrijden kan je mastersrecords zwemmen. Er bestaan dus Nationale, Europese en ook Wereld records voor masters.

De wedstrijden in de regio Zuid-Holland worden georganiseerd onder de naam ROM via de KNZB Regio West. Er wordt per wedstrijd een vooraf bepaald programma gezwommen waarbij je zelf kunt kiezen op welk onderdeel je wilt deelnemen. Niks is dus verplicht je hebt een vrije keus.

Wil je meer informatie over het zwemmen van wedstrijden als masters? Neem dan een kijkje op de website van de KNZB en KNZB Regio West. Ook kan je als master deelnemen aan de Nederlandse Masters Kampioenschappen (hier gelden wel limieten).

Jaarlijks worden er twee Nederlandse Masters Kampioenschappen georganiseerd. In januari op de korte baan (25m bad) en in mei op de lange baan (50m). De organisatie is in handen van de KNZB, de Taakgroep Masters en de lokale vereniging.

Wil je meer informatie mail dan naar zwemcommissie@lansingh.nl

Nieuwsgierig geworden? Maak dan een afspraak en kom een keer gratis meezwemmen.